Projekt Ambasadorji nasmeha – branje s kužkom

Na OŠ Log – Dragomer smo v letošnjem šolskem letu v okviru projekta Ambasadorji nasmeha brali z nasmehom s kužkoma Arijem in Poldijem, ter njuno lastnico gospo Sonjo Tomšič.

Razredničarki tretješolcev sta izbrali 10 učencev, ki so vsak mesec prihajali na urice branja. Kuža pri branju učence posluša, je zelo nezahteven poslušalec, ne popravlja in ne ustavlja branja, le mirno leži in posluša. Dotikanje živali med branjem sprošča napetost bralca, ki še ni vešč branja. Na koncu se z njimi poigra in pokaže nekaj trikcev. Pri igri s psom se učenci učijo jasno in odločno izgovarjati ukaze. Pes jih izvede, če jih razume (cilja sta – razločen in odločen govor ter izboljšanje samopodobe).  Motivacijo za branje dvigujemo z dajanjem priboljškov živalim ali aktivno udeležbo otrok pri igri s psom (žoganje, iskanje predmetov, vaje poslušnosti, trikci …).

Kužki Ambasadorjev nasmeha so zelo prijazni, naučeni, mirni in potrpežljivi.

V letošnjem šolskem letu se je kuža Ari udeležil zadnjega branja z našimi učenci in vsi smo ga z veseljem pospremili v zaslužen pokoj. Na žalost se je po 2 mesecih poslovil. Vsi smo bili zelo žalostni. Že na naslednjem srečanju nas je ga. Sonja razveselila z novico, da je dobila novega kužka. Bato se nam bo mogoče pridružil že v naslednjem šolskem letu, saj že pridno hodi v pasjo malo šolo.

Vsi učenci so zelo napredovali v branju. Se že veselimo ponovnega druženja v naslednjem šolskem letu.

Vodja projekta, Špela Gabrovšek

Dostopnost