Knjižnica – Dejavnosti

KNJIŽNA UGANKA MESECA

Od oktobra do maja bo vsak mesec v šolski knjižnici objavljena nova knjižna uganka. Listke za reševanje uganke boste dobili v knjižnici. Oddali jih boste do konca meseca v pripravljeno škatlo.

Vsebina uganke bo primerna za razredno in predmetno stopnjo. Navezovala se bo na leposlovna in poučna dela, na zanimive in odmevne dogodke doma in po svetu, na pomembne obletnice in spominske dneve.

Na izžrebanem listku morajo biti pravilni vsi odgovori. Žrebali bomo zadnji delovni dan v mesecu. Nagrajenec bo dobil knjižno nagrado.

Vabljeni k reševanju!

Se vidimo v knjižnici!

KNJIŽNI(CAR) 2022/23

Livres png 8 » PNG Image

Interesna dejavnost je namenjena učencem predmetne stopnje, ki v krožku dobijo izkušnje in navade za dobro orientacijo v knjižnici, za knjižničarsko delo s knjigo, pomagajo pri izposoji in urejanju knjig ter spoznavajo knjižne novosti. Krožek bo potekal eno šolsko uro na teden oziroma po dogovoru.

Kaj delamo pri krožku:

  • izposojamo, vračamo, pospravljamo, iščemo in popravljamo gradivo,
  • ovijamo knjige s samolepilno folijo,
  • se tekoče seznanjamo z novostmi v mladinski literaturi,
  • se pogovarjamo o prebranih knjigah,
  • pripravljamo knjižne uganke,
  • pripravljamo razstave in plakate,
  • beremo pravljice mlajšim učencem,
  • organiziramo različne dejavnosti
  • in še in še.

Naše poslanstvo je tudi širjenje bralnega virusa, ki ni življenjsko nevaren. Pravzaprav je prav imenitno, če ga imaš.

 

MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC – OKTOBER 2021
International Association of School Librarianship - International School Library Month
Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje.

Letošnje geslo “PRAVLJICE IN LJUDSKE POVESTI PO SVETU” nas vse takoj popelje v čarobni svet pravljic, ki nam omogočajo, da na kratko pokukamo v življenja vil, goblinov, škratov in ostalih pravljičnih junakov. Obstajajo zgodbe, ki so se prenašale iz mnogih generacij v preteklosti in nas učijo o človekovih vrednotah in kulturi. Oktober 2021 bo tako idealen za povezovanje skozi zgodbe in nova spoznanja o različnih državah po svetu.

S praznovanjem želimo opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin učencev ter vzpostaviti pozitivni odnos do knjižnic in branja.

Vabimo vas, da dogajanje spremljate preko spletne strani šolske knjižnice (zavihek NOVICE).

 

RASTEM S KNJIGO 2022/23

Rastem s knjigo | JAK RS

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so:
– spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, 
– promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
– spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
– motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Projekt je Ministrstvo za kulturo začelo izvajati v šolskem letu 2006/07. Izvajamo ga v sodelovanju s Cankarjevo knjižnico Vrhnika. Vsi sedmošolci prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku splošne knjižnice. V letošnjem šolskem letu je bila izbrana knjiga REFORMATORJI V STRIPU pisatelja BOŠTJANA GORENCA PIŽAME.

Reformatorji v stripu | Boštjan Gorenc - Knjigarna Bukla

Za več informacij obiščite uradno stran JAVNE AGENCIJE ZA KNJIGO RS.

 

NAŠA MALA KNJIŽNICA 2022/23

ZAKAJ V BRALNI PROJEKT NAŠA MALA KNJIŽNICA? - Gospodična knjigaNaša mala knjižnica je mednarodni bralni projekt za mlade bralce v vrtcih in osnovnih šolah, ki pod mentorstvom vzgojiteljev in učiteljev odkrivajo domišljijske svetove znotraj knjižnih platnic. Projekt je namenjen spodbujanju branja in dviganju bralne pismenosti, spoznavanju drugih kultur in predstavitvi kvalitetnih slovenskih in tujih otroških in mladinskih avtorjev na malce drugačen in izviren način. Poleg odličnih knjig, Naša mala knjižnica vključuje tudi Ustvarjalnik, ki prinaša vrsto zabavnih in poučnih nalog. Naloge večinoma sestavijo avtorji del, ob njih pa otroci razvijajo besedno in likovno izražanje in mojstrijo domišljijo.

Projekt bomo izvajali v obliki interesnih dejavnosti KNJIGOLJUB 1 (3. razred) in KNJIGOLJUB 2 (5. razred).