Čas je, da zbudimo svojo hranozavest! 24. aprila je datum, ki ga je vlada Republike Slovenije na pobudo programa Ekošola in podjetja LIDL Slovenija ter ostalih partnerjev lani razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane. Čas je, da znova združimo moči in opozorimo na dejstvo, da hrana ni in ne sme biti odpadek.
V 3. razredu smo naredili plakate, saj želimo ozaveščati o nakupovalnih navadah, o ponovi uporabi kruha, sadja in zelenjave.
V 1. razredu so iz šolskega sadja naredili sadno solato in jo z veseljem pojedli.
Kako lahko sodelujemo vsi?
Za spremembe ni treba obrniti življenja na glavo. Dovolj je nekaj premišljenih odločitev in sprememb navad, ki jih lahko uvedemo že danes. Pripravili smo nekaj predlogov, s katerimi lahko vsak zmanjša količino odpadne hrane v svojem domu:
- Pametno načrtujmo nakupe: Preden gremo v trgovino, preverimo, kaj že imaš doma. Naredimo seznam in se ga držimo, saj bomo tako kupili manj nepotrebnega in prihranili denar.
- Naučimo se pravilno interpretirati rok uporabnosti: Živila z oznako »uporabno najmanj do« so pogosto še povsem varna za uživanje tudi po tem datumu, če so pravilno shranjena. Za živila z oznako »uporabiti do« pa moramo biti bolj previdni, saj po preteku niso več varna.
- Shranjujmo živila pravilno: Ne sodi vse v hladilnik! Na primer: česen, krompir, avokado in banane raje hranimo na suhem in temnem mestu. V hladilnik pa sodijo mlečni izdelki, meso, brokoli, solata, fige …
- Rotirajmo živila: Postavimo starejše izdelke v ospredje, novejše pa zadaj. To je preprost način, kako bomo manj zavrgli.
- Ostanki niso odpadki: Z ostanki testenin lahko pripravimo solato za naslednji dan, zelenjavni olupki pa lahko v hipu postanejo osnova za juho.