Športni dan: Ljudski plesi

V petek, 5. 4. 2024, smo četrtošolci imeli športni dan. V goste je prišla folklorna skupina Rožmarin iz Vnanjih Goric. Ob prihodu v šolo smo pojedli malico, nato pa smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je najprej odšla v učilnico,  druga pa v malo telovadnico. Potem sta se skupini zamenjali.

V učilnici sta nas pričakali v narodni noši oblečeni gospe, ki sta nam na slikovit način predstavili kulturno dediščino folklore: od plesa, noš, šeg in navad. Tudi sami smo lahko preizkusili, kako je bili oblečen v ta nenavadna oblačila. Naučili smo se tudi kup novih besed, saj imajo nekateri deli teh oblačil prav nenavadna imena.

V mali telovadnici pa nas je pričakal vodja folklorne skupine g. Edi, ki nas je naučil tri ljudske plese. Pomagala sta mu še ena plesalka in harmonikaš. Sprva je kdo bil še malo zadržan, a smo se ob prijetnem vzdušju hitro sprostili in noge so kar same sledile navodilom in plesale. Ugotovili smo, da morajo folkloristi biti v dobri kondiciji, saj kdor je intenzivno plesal po navodilih, je bil na koncu prav prijetno utrujen. Čisto na koncu pa so za nas pripravili še nagradni kviz.

Dostopnost