Podelitev nagrad natečaja Lidice

V petek, 1. 3. 2024 je Veleposlaništvo Češke republike v Veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani organiziralo svečano podelitev nagrad in priznanj likovnega natečaja Lidice za učence slovenskih šol.

Podelitev je otvorila državna sekretarka Ministrstva za šolstvo, ga. Janja Zupančič, ki je v uvodnem nagovoru pohvalila likovna dela otrok in poudarila pomen mednarodnega likovnega natečaja in razstave Lidice, ki je bila ustanovljena že davnega 1967 leta v spomin na otroške vojne žrtve iz Češke vasi Lidice in v spomin na vse druge otroke, ki so umrli v vojnih spopadih.Letošnji 51. natečaj je bil posvečen temi »PLES«. Nagovor je strnila z mislijo francoskega pisatelja in filozofa Voltaira: »Berimo in plešimo, to sta dve zabavi, ki ne bosta nikoli škodovali svetu«.

Na likovnem natečaju je sodelovalo 83 držav s 16.416 likovnimi deli. Od tega je sodelovalo 86 slovenskih izobraževalnih ustanov z 875 prijavljenimi likovnimi deli. Nagrajenih je bilo 13 osnovnih šol, 34 učencev je prejelo priznanja. Dve šoli in dva učenca pa so prejeli medalje, med njimi naša učenka Nika Skubic.

Veleposlanik Češke republike v Sloveniji, g. Jiří Kuděla, je v svojem govoru pohvalil sodelovanje otrok in šol na tekmovanju ter čestital nagrajenim učencem in jim zaželel veliko uspehov v življenju in pri nadaljnjem umetniškem ustvarjanju. Nagrajena likovna dela slovenskih otrok si lahko ogledate tukaj:

https://www.mdvv-lidice.cz/en/archive/51/exhibits/europe/42/


Dostopnost