Kandidacijski postopek za volitve predstavnika staršev matične šole in PŠ Bevke v Svet zavoda OŠ Log – Dragomer

Spoštovani,

kot zakonita in odgovorna zastopnica zavoda OŠ Log – Dragomer Vas seznanjam z vzrokom tega dopisa.

Zaradi izvedenih volitev predstavnikov staršev v Svet zavoda OŠ Log – Dragomer je bilo naknadno na seji Sveta zavoda OŠ Log – Dragomer izraženo nezadovoljstvo predstavnikov staršev PŠ Bevke.

Zato smo se obrnili na našo pravno službo, ki nam je na pojasnila:

Pravila o volitvah v svet vzgojno-izobraževalnega zavoda določa področni Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja – ZOFVI  (Uradni list RS, št. 16/07 – UPB5 in nadaljnji) in ustanovitveni akt zavoda. V vašem Odloku o preoblikovanju  javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola log – Dragomer (Ur. l. RS, št. 65/07 in nadaljnji) nimate podrobneje urejenega postopka za volitve predstavnikov staršev v svet zavoda (kar bi po ZOFVI naj bilo urejeno v ustanovitvenem aktu). Iz ZOFVI je povzeto le pravilo, da predstavnike staršev voli svet staršev, pri vas svet staršev osnovne šole in svet staršev vrtca.

V določbah 46. in 47. člena  ZOFVI je določeno, da so v svetu zavoda predstavniki staršev. Predstavnike staršev se voli in ne imenuje (47. člen), kar pomeni, da morajo biti upoštevani tudi vsi standardi, ki veljajo za volitve, tudi kandidacijski postopek.

Nadalje določa, da so v svetu zavoda predstavniki staršev. To pomeni, da lahko kandidira katerikoli starš v šoli ali vrtcu. Kandidata za predstavnika staršev lahko predlaga tudi katerikoli drug starš, vodstvo šole ali člani sveta staršev. Kandidat je torej izmed staršev in ne izključno izmed članov sveta staršev. Zato menim, da je potrebno dati možnost kandidiranja  vsem staršem v šoli. V vašem primeru ste  izpustili kandidacijski  postopek. Menim, da so člani sveta staršev oziroma predsedujoči  z  opustitvijo kandidacijskega postopka kršili ustavno in zakonsko pravico do možnosti participacije pri odločanju  v upravnem organu javnega zavoda staršem vašega zavoda.

Na to jih je v šoli s svojim sklepom opozoril svet zavoda. Sklep o razveljavitvi volitev – 47. člen  ZOFVI (ne imenovanja)  mora seveda sprejeti svet staršev, ker postopek ni bil izpeljan v skladu z upoštevanjem minimalnih standardov za volitve. Predvidevam, da bi vam enako v morebitnem inšpekcijskem preverjanju pojasnil tudi pristojni inšpektor za šolstvo.

Glede na vse navedeno  vam svetujem, da volitve predstavnikov staršev v svet zavoda  izpeljete v skladu z vsemi minimalnimi standardi za volitve, ki dejansko niso bile izvedene; svet staršev osnovne šole je imenoval predstavnike staršev  na predlog predsedujočega oziroma je bil izpuščen kandidacijski postopek tako v šoli kot v vrtcu.

Tako je Svet staršev osnovne šole imel v ponedeljek, 8. 1. 2024 imel 2. redno sejo, kjer je Sklep o volitvah predstavnikov staršev osnovne šole razveljavil in bo kandidacijski postopek in volitve ponovil.

Tako z dopisom v prilogi pozivamo starše, ki bi želeli kandidirati za predstavnika matične šole ali PŠ Bevke v svetu zavoda, da podajo pisno kandidaturo (izpolnijo izjavo v prilogi) in jo oddajo najkasneje do petka, 19. 1. 2024 do 12.00 v tajništvo zavoda (osebno ali po e-pošti).

 

Hvala za sodelovanje in lep pozdrav

Mihaela Mrzlikar, ravnateljica

 

Prilogi:

Izjava o kandidaturi starša za člana sveta zavoda

Razpis in postopek volitev predstavnikov staršev v Svet Zavoda OŠ Log – Dragomer

Dostopnost