Medalja na 51. mednarodnem otroškem likovnem natečaju Lidice 2023, Češka

 

Sodelovali smo na 51. Mednarodnem otroškem likovnem natečaju Lidice 2023/International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice 2023 (ICEFA) s temo PLES. Na letošnji natečaj je bilo poslanih 16 416 likovnih del iz 83 držav. Od tujih prijav (tistih izven Češke in Slovaške) jih je 69 prejelo medalje, najvišje nagrade natečajaVeseli nas, da je eno od teh medalj prejela naša učenka Nika Skubic iz 8. razreda. 
 
Učenka Nika Skubic je v okviru likovne naloge proporci človeškega telesa, oblikovala kip plesalke. Upodobitev človeškega telesa spada med eno najzahtevnejših nalog likovnega ustvarjanja, še posebej, ko je v statičnem mediju potrebno predstaviti telo v gibanju, kar je zahtevala tokratna tematika natečaja. Ustvarjeno delo, glede na starost učenke, preseneča z odličnim sledenjem kanonom anatomije in kontraposta, ob tem pa predstavlja tudi uresničevanje avtorsko domišljene in skladne stilizacije. Avtorica opušča obrazne podrobnosti in natančnejšo artikulacijo glave, saj ji je pomembno telo v gibanju. Figura plesalke je elegantna, gibka, volumetrično uresničena in zdi se, da je le za hipec zaustavljena v gibanju. Uporaba tiskanega medija in odločitev za tehniko kaširanja ima večplastno vlogo in sporočilo. Na eni strani je to material, ki je del našega vsakdana, ki nam je blizu. Zaradi tovrstnega materiala je figura izrazito komunikativna. Po drugi strani pa gre za princip reciklaže, ki je pogost v sodobni umetnosti, njegovo sporočilo pa je pomembno ekološko naravnano. Prav tako lesen podstavek figuro močno poveže z naravo. Stvaritev tako nosi tudi duh časa. 

Seznam vseh nagrajenih del in njihove fotografije najdete na https://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards

Če se odpravljate na Češko, vas Galerija Lidice vljudno vabi na razstavo. Nagrade udeležencem po vsem svetu bodo razdeljene v sodelovanju s češkimi ambasadami in konzulati med jesenjo in zimo 2023.

                                                            Iskrene čestitke nagrajenki Niki Skubic!

Mentorica: Valentina Hladnik
Dostopnost