ŠD Ljudski plesi na OŠ Log – Dragomer za 4. razrede

9. maja 2023 nas je zopet obiskala folklorna skupina Rožmarin iz Vnanjih Goric. Letos so praznovali 40. obletnico svojega delovanja, ki so ga obeležili z dvema celovečernima nastopoma z naslovom OD KOLIŠČARJEV DO TANGA.

Športni dan za 4. razrede  je potekal v treh delih: ples, predstavitev oblačilne kulturne dediščine in kviz.

Gospod Edo, vodja skupine, nas je s svojo pomočnico Tino naučil tri plese. “Šetepaši” iz Števerjana, “Špic” polko, ki je razširjena po vsej Sloveniji in polko, kjer je veliko klecanja ter ples z imenom  »Ta čotasta«. Spremljal nas je harmonikar.

Pri oblačilni kulturi  so nas Anka,  Mojca in Neža popeljale v svet  šeg, ki jih  razdelimo v dve skupini, šege življenjskega kroga in  letnih časov.

Anka je bila oblečena v belokranjsko narodno nošo, Mojca v krakovsko narodno nošo, ki je predstavljala čas iz 18. stoletja in Neža je nosila gorenjsko narodno nošo. Vsa oblačila so natanko opisale. Predstavile so nam tudi različna pokrivala in obutev. Učenci so se tudi oblekli. Ob koncu smo imeli kviz, kjer so učenci ponovili vsebine, ki so jih spoznali na tem dnevu in bili tudi nagrajeni.

Narod, ki neguje svojo kulturno dediščino, ne bo nikoli izumrl. 

Janja Zadnikar

Dostopnost