Novosti december 2022

Vesna Radovanovič: TRI ZLATA JABOLKA (C-stopnja)

Tri zlata jabolka … z motivi iz legend o sv. Nikolaju. Vesna Radanovič je v pravljici Tri zlata jabolka spretno vpletla poznane motive iz legend o sv. Nikolaju ter njegovih atributih (simbolnih predmetih) in o pomenu miklavževanja. 

 

 

 

Erin Guendelsberger: MALE RDEČE SANI (C-stopnja)

Male rdeče sani so vedele, kaj zmorejo. Globoko v srcu so čutile, da bi se lahko naučile vsega, postale bi lahko kar koli! Lahko bi celo spoznale Božička ter se naučile leteti! In ta božič bodo to tudi dokazale.

 

 

Armelle Modere: PREVELIK PULOVER (C-stopnja)

Gospod Medved je našel babičin pulover. Zdi se kot nalašč za zimske dni! Toda pulover mu je prevelik, zato ga odreže in popravi, preostalo volno pa izroči svoji sosedi, gospe Jazbečevki. Ta si izdela gamaše, ostanke volne pa izroči gospe Ježevki …

 

Laurence Bourguignon: MIKLAVŽEVI ČEVELJCI (C-stopnja)

Miklavž je že začel s pripravami na svoje vsakoletno obdarovanje. Medtem ko so piškoti v pečici, poišče svojo slavnostno opravo in ugotovi, da mora nujno zloščiti še čeveljce. A glej ga zlomka, to ga tako zaposli, da pozabi na dobrote v pečici. Ne samo da je zažgal piškote, izginili so tudi čeveljci. Brez njih pa res ne more na pot. K sreči ima osel genialno idejo.

 

 

Mojiceja Bonte: EKOVOZIKOLOCIKEL (C-stopnja)

Živali so natančno vedele, kakšen avto želijo kupiti pri mojstru bobru. Biti mora nov, dovolj hiter, rdeče barve, s sprednjo in zadnjo lučjo, z desetimi sedeži, ne sme onesnaževati gozda in takšen, da ga bodo lahko vozili vsi. Bo bobru uspelo izpolniti tako zahtevno naročilo?

 

 

Mojiceja Bonte: STEKLENKA IN PLASTENKA (C-stopnja)

Steklenka in Plastenka sta skupaj pristali na bučni zabavi. Ko sta prazni poleteli skozi okno drvečega avtomobila, pa se je njuna življenjska pot šele dobro začela.

 

 

 

Maša Ogrizek: LISIČJA LUNA (P-stopnja)

Polna luna. Mama se je odpravila na nočno dežurstvo in Zoja bo preživela še en samoten večer v hiški na robu gozda. Iz premišljevanja jo zdrami predirljivo mijavkanje. Skozi strešno okno spleza za mačkonom in se povzpne med veje visokega hrasta. Naenkrat zagleda dvoje žarečih oči. Izgubi ravnotežje in omahne v globino … Prične se potovanje, na katerem Zoja postane deklica-lisica. Bo na njem našla svoje pleme in svoj zimzeleni gozd?

Nagrada: VEČERNICA 2022

 

 

 

Georgia Pritchett: BOJAN BOJEČNEŽ 1-3 (P-stopnja)

Preberite roman in spoznajte Bojana, velikega boječneža!

Bojan se boji kar precej stvari: nagačenih živali, žuželk, ki imajo migetalke namesto oči, morskih pošasti, kikirikijevega masla, lasulj, kotalk, moljev, dvigal, itd.

 

Igor Karlovšek: IZGON (M-stopnja)

Slovanska plemena pod vodstvom Ognjena, poveljnika slovanske vojske, so se po dolgem potovanju z vzhoda končno ustalila ob sotočju obeh Sav. Družine so znova združene, zemljanke postavljene, proso posejano. Kupalo prinese novo ljubezen. Zaljubita se Ognjenov sin Plamen in Živa, hči poveljnikovega namestnika. A njuna ljubezen ni po volji Živinega očeta. V mlado ljubezen zarežejo pesti, smrt in izgon. 

 

Neda Alaei: TO NISVA MIDVA (M-stopnja)

Skoraj leto dni je minilo od smrti mame. Sanna mora doma paziti na očeta, ki ne jé dovolj, hoče le spati in pisati, nje pa skorajda ne opazi. Tudi v šoli ni veliko bolje, saj si je njena najboljša prijateljica našla drugo zaveznico. Nato pa v razred pride Yousef, ki ji pokaže, kako skozi fotografijo svet ugledati na povsem drugačen način. Tudi on nosi večje breme, kot bi ga običajen najstnik moral, zato je Sanna morda končno našla nekoga, ki jo razume, ampak – mu lahko zaupa?

 

 

 

Helen Harvey: EMMY NA POTEZI (M-stopnja)

Emmy je zvezda računalniških iger, kjer igra ognjeno elementarko z magmatskimi kremplji in plamenečo sapo. Ko njen gejmerski video predstavijo na naslovni strani Otokka, na tisoče oboževalcev hiti, da bi si ogledali njen boj s Kraljico gošče. Po drugi strani pa življenje v šoli ni enostavno – še posebej, ko se Kraljica zlobe, Vanessa, odloči, da je Emmy čudakinja, ki grdo piše, ima grozen občutek za modo in nima očeta.

Dostopnost