Novosti februar 2022

Gorenc, Boštjan: BOTROVO DARILO (C-stopnja)

Spremljamo zelo rahločutno in zabavno zgodbo o dveh prijateljicah, v kateri spoznamo, da se lahko vsaka družina kdaj znajde v materialni stiski in kako je pomembno, da si v težavah pomagamo. Deklica Alenka je dobila botra na daljavo. Kaj to pomeni, boste izvedeli v tej slikanici, ki jo je sodobno upodobila ilustratorka Ana Razpotnik Donati.

Wilson Sirkovsky, Dianna: JAKOBOVA BRALNA REŠITEV (C-stopnja)

Prisrčna zgodba o branju najljubši živali. Za male ljubitelje živali, ki se učijo brati.

 

 

 

Pratchett, Terry: MICENI SVOBODNI MOŽJE: ROMAN O FANIKI TRPIN (P-stopnja)

Fanika se zdi čisto navadna deklica, a njen pogled na svet je drugačen. Vidi stvari, ki jih drugi ne. Na primer povodno pošast in micene modre možiclje, ki se menijo o kraji ovac. Ko njenega vratca ugrabi vilinska kraljica, ga lahko reši le ona.

 

Kinney, Jeff: DNEVNIK NABRITEGA MULCA: VELIKI MET (16. knjiga) (P-stopnja)

Grega in njegovi soigralci so na pragu nove sezone in njihove možnosti, da bi vsaj enkrat odnesli zmago, so bolj ali manj nične. Toda v športu je možno vse. Se bo izkazal v ključnem trenutku, ko bo žoga v njegovih rokah in bo zmaga visela na nitki? Ali pa bo zamočil svoj veliki met?

 

 

Patterson, James: STRAŠNA ŠOLA. NAJBOLJŠI PASJI PRIJATELJ (P-stopnja)

Misliš, da imaš težek lajf? Moj je šele neznosen – tako zelo, da je že prav smešno!

 

Patterson, James: PASJI DNEVNIK, STRAŠNOŠOLSKA ZGODBA (P-stopnja)

Hecno, ne, da Božo ni vedel, kako se piše? Tudi njegova mama ni vedela. In Sršenka tudi ne. Pravzaprav nihče ni vedel, dokler se ni na lepem pojavil Blisk in zagato rešil z levo roko (pravzaprav nogo). In zaživel novo življenje …

 

 

 

Konc Lorenzutti, Nataša: TRONCI (P-stopnja)

Napeta knjiga o ljubečem družinskem življenju, nesoglasjih med sošolci in prijateljstvu, polna topline zaupanja in sočutja.

 

 

Tolkien, J. R. R.: HOBIT (M-stopnja)

»V duplini pod zemljo je nekoč živel hobit.« Tako se začenja čarobna pripoved o Srednjem svetu, ki se je z leti, tako kot njen prvi stavek, zapisala v srca in zavest preštevilnim mladim in odraslim bralcem. J. R. R. Tolkien (1892–1973) je s pustolovščino Bilba Bogatina iz Bogatega brega položil enega temeljnih kamnov fantazijske literature, iz katerega je pozneje vzcvetela trilogija Gospodar prstanov. kamfantazijske literature, iz katerega je pozneje vzcvetela trilogija Gospodar prstanov.

 

 

Tormo, Ruth: BREZ ČRTNE KODE (M-stopnja)

Štirinajstletna Amina šiva v delavnici v Bangladešu. Želi si boljšo prihodnost, vsaj za svojo mlajšo sestrico. Zato na skrivaj pošlje v svet klic na pomoč.
Tudi Víktor je star štirinajst let, živi v Barceloni, hodi v šolo, osamljen je in skoraj nevede klice na pomoč. Ko pa najde Aminin SOS, si zada nalogo. Pomagal bo neznancu, ki ju ločuje 8166 kilometrov zračne razdalje. Nemogoča naloga? Bo premagal razdaljo, dosegel cilj?

Brodnik, Vilma: ZBRALI SMO POGUM, STOPILI SMO SKUPAJ (93/94 Zgodovina)

Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo je bil en pomembnejših mejnikov v slovenski zgodovini. Hkrati je tudi zgodba o pogumu in enotnosti ter opomnik, da lahko še tako velike sanje postanejo resničnost. Kajti če stopimo skupaj, zmoremo. Zmoremo sanjati, zmoremo biti pogumni in zmoremo uresničevati sanje.

Dostopnost