KULTURNI DAN 8. RAZRED: Po poti kulturne dediščine, 30. 9. 2024 

Odhod izpred šole: 7.30

Prihod: 13.45

Vrba je rojstna vas pesnika dr. Franceta Prešerna. Trenutno njegovo rojstno hišo obnavljajo, tako da je zaprta za ogled in jo bomo pogledali samo od zunaj. Sprehodili se bomo do cerkve svetega Marka, do lipe, ki raste sredi vasi ter si ogledali Prešernov spomenik, ki so ga v Vrbo postavili ob dvestoletnici pesnikovega rojstva.
Doslovče so rojstna vas pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Njegova rojstna hiša je urejena tako, kot je bila v času pisateljeve mladosti. Spoznali bomo Finžgarjevo življenje in delo. Spregovoril pa nam bo tudi pisatelj sam. Pripovedoval bo o svojem očetu in o tem, kako ga je oče vzgajal. Na Rodinah se je rodil pisatelj Janez Jalen, avtor dela Bobri. Jalnova rojstna hiša je zanimiva tudi zato, ker v njej še vedno živijo pisateljevi sorodniki, ki hranijo vso Jalnovo zapuščino (rokopise, dokumente, osebne predmete).
Na Breznici bomo videli rekonstrukcijo čebelnjaka prvega učitelja čebelarstva na dvoru cesarice Marije Terezije, Antona Janše.
V Žirovnici stoji spominska hiša Prešernovega prijatelja, jezikoslovca in literarnega kritika ter
bibliotekarja Matije Čopa. Učenci bodo izvedeli nekaj o njegovem življenju in delu ter si ogledali film o Poti kulturne dediščine.
Na poti čaka učence nekaj nalog, ki jih bodo reševali v parih ali po skupinah. S seboj naj imajo peresnico in beležko.

Dostopnost