Projekt Krokus

Letos smo si v okviru načrtovanih dejavnosti v projektu Krokus ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta z učenci 9. b ogledali film Zahor – spominjamo se. Film je nastal v okviru nevladne organizacije Centropa, ki deluje na Dunaju.

Film v osemnajstih minutah skozi oči pripovedovalca, mladega judovskega nogometaša, ki živi v današnji Nemčiji, prikaže zgodbo o dveh judovskih dečkih in njuni kasnejši življenjski usodi.

Pred ogledom filma so učenci v okviru rednih ur že pridobili znanje o vzponu nacizma in holokavstu, sedaj pa so lahko spremljali osebno zgodbo. Kot uvod v film smo izvedli nevihto možganov, kjer so učenci podali svoje asociacije na temo dom. Ob ogledu filma so odgovarjali na vprašanja o prelomnicah v življenju obeh bratov in vplivu dogodkov na izoblikovanje njune življenjske poti. Na koncu pa je sledila še osebna refleksija učencev ali preko vprašanj za enega izmed bratov oziroma pripovedovalca ali pa so preprosto izrazili nekaj misli, občutkov o osebni moči premagovanja, odpuščanj in opozarjanja na spoštovanje posameznika ter njegovih pravic.

Medtem so lanskoletne čebulice krokusov že zacvetele, letošnje pa tudi že sramežljivo kukajo iz zemlje.

Mentorica: Barbara Horvat

Dostopnost