Prvošolci na Veliki Špički (955m)

V sredo, 13. 4. 2022, smo izvedli športni dan, »planinski pohod na Veliko Špičko«, v hribovju Menišija na Notranjskem. Dan pred odhodom smo se v šoli pripravili na planinski izlet. Pogovorili smo se, kako bomo pripravili nahrbtnik in kaj mora upoštevati mladi planinec za varno pot v gore.

Naša pot se je začela v Selščku, rojstni vasi slovenskega krajinskega slikarja Maksima Gasparija. Zanimivost vasice je, da je vsaka hiša opremljena s posebno hišno številko, ob kateri je tudi Gasparijeva razglednica in domače hišno ime. Pred pričetkom vzpona smo si ogledali Gasparijev spomenik.

Pohod je vodila planinska vodnica PZS Štefka Mikše Šebalj iz Planinskega društva Cerknica. Hodili smo po markirani planinski poti. Prvošolci so pridobivali prve planinske izkušnje, pridno so hodili in upoštevali dogovorjena pravila. Spremljalo nas je sončno pomladno vreme. Opazovali smo spomladanske cvetlice: trobentice, vresje, spominčice, vijolice, podlesne vetrnice, mali encijan in živali: mravlje in krta ter poslušali ptičje petje.

Na vrhu Špičke smo pomalicali, se razgledali po okoliških hribih in žigosali razglednice, ki nam jih je podarila gospa Štefka. Tik pred odhodom z vrha smo naredili spominsko fotografijo in se zadovoljni in polni vtisov vrnili v dolino. Naša pot se je zaključila v vasi Begunje pri Cerknici. Preden smo se strpali na avtobus in se odpeljali proti Dragomerju, smo se še poigrali na igralih.

Pripravila: Romana Jemec Opeka