Osnovna šola LOG - DRAGOMER
Dragomer, Šolska ulica 1

PRENOVA

Sporočamo vam, da smo začeli z izdelavo nove spletne strani, ki jo lahko pričakujete v naslednjih tednih.

Dogodki

Ni dogodkov

Obiskovalcev

2471337
DanesDanes2828
Ta mesecTa mesec59926
SkupajSkupaj2471337

Knjižnica - Gradivo

V knjižnici hranimo okrog 10.000 enot knjižnega in neknjižnega gradiva:

  • knjige (leposlovje, poučna in strokovna literatura)
  • serijske publikacije (časniki, časopisi, revije)
  • referenčno gradivo (atlasi, slovarji, enciklopedije, priročniki, leksikoni)
  • neknjižno gradivo (zgoščenke, DVD, CD-rom, učila, zemljevidi)
  • publikacije šole (raziskovalne naloge, letne publikacije, šolski časopis)

Gradivo je urejeno po prostem pristopu, kar pomeni, da lahko svobodno brskate po policah in prelistavate po mili volji. Pomeni pa tudi, da morate biti pri iskanju želenega gradiva in informacij čim bolj samostojni. Včasih se morda ne boste dobro znašli. Iz večine takih zagat si boste zlahka pomagali z informacijskimi viri, sicer pa se za pomoč lahko vedno obrnete na knjižničarko. Nanjo se v podobnih primerih obračajo učitelji, zato naj vam ne bo nerodno vprašati karkoli.

LEPOSLOVNE KNJIGE so razvrščene glede na starost in s tem interes bralcev ter vsebino (pravljice, poezija, dramska besedila, uganke ...):

IMG 20190330 130541- C-stopnja (1., 2. in 3. razred)

Znotraj te skupine boste našli kartonke, slikanice, pravljice, uganke, domišljijske in poučne zgodbe z vseh svetov ... Knjige pesmi za to starostno obdobje stojijo na policah z oznako C-PESMI.

- P-stopnja (4., 5. in 6. razred)

Starejši boste verjetno raje posegali po delih, ki govorijo o vaših vrstnikih in o dejanjih, kakršnih bi bili morda kos tudi vi. Tu najdete pustolovske zgodbe, zgodbe s severnih in južnih vetrov, dekliške in fantovske doživljaje ...  Ljubitelji stripov boste znotraj skupine P našli še podskupino STRIPI. Knjige pesmi za starostno obdobje od 9. do 12. leta pa stojijo na policah z oznako P-PESMI.

IMG 20190330 130244- M-stopnja (7., 8. in 9. razred)

Znotraj te skupine lahko izbirate med ljubezenskimi, avanturističnimi, znanstveno-fantastičnimi in drugimi romani, med tenkočutnimi orisi človekovih iskanj, med dnevniki ali zanimivimi potopisi. Poezija za to starostno obdobje stoji na policah z oznako M-PESMI.

Znotraj vsake starostne skupine je gradivo urejeno po abecedi avtorjev - njihovega priimka, seveda. Če je avtorjev več, je delo uvrščeno pod prvega avtorja, ki je naveden v delu ali pod njegovim naslovom.

- L-ljudsko slovstvo

Gradivo pod to oznako prinaša stare ljudske zgodbe različnih narodov (v pesmih, pravljicah, basnih in pripovedkah), ki so se ohranile z ustnim izročilom. Ker izhajajo te zgodbe iz ljudstva in za avtorja ne vemo, so dela razvrščena po abecednem redu njihovih naslovov. Namenjeno je  vsem starostnim skupinam.

POUČNE KNJIGE

IMG 20190330 130506Kadar pa nismo razpoloženi za pravljice in pripovedke, pesmi ali romane, temveč si želimo izvedeti kaj novega s posameznega predmetnega področja, bomo morali stopiti k policam s poučnim gradivom. Gradivo je tu razvrščeno po posameznih področjih človeškega znanja  in sledi stevilčnemu sistemu UDK od 0 do 9:

0 Splošno

1 Filozofija. Psihologija

2 Verstvo

3 Družbene vede

5 Naravoslovne vede

6 Uporabne vede. Medicina. Tehnika

7 Umetnost. Glasba. Šport

8 Jezik. Jezikoslovje

9 Zemljepis. Zgodovina. Biografije

Po tem sistemu je postavljeno tudi gradivo za učitelje, tako so urejene knjižnice na srednjih šolah in vse splošne knjižnice.

Verjetno ste opazili, da ni vrstilca 4. A v resnici ni spuščen, rezerviran je namreč za znanstvena področja, ki se bodo šele razvila.

thumbnail image001

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. http://www.eu-skladi.

Free Joomla templates by L.THEME